VINKKEJÄ HUOLTAJILLE JA HENKILÖSTÖLLE UKRAINAN KRIISIIN LIITTYEN

Vinkkejä huoltajille ja henkilöstölle Ukrainan kriisiin liittyen.

Hei!

Kuten kaikki olemme varmasti jollain tasolla huomanneet niin Euroopassa on nyt lyhyellä aikajänteellä tapahtunut paljon. Ukrainan kriisi koskettaa meitä kaikkia varmasti jollain tavalla. Asiaan liittyvä uutisointi tuntuu olevan nyt runsasta ja laaja-alaista. Mm. median ja somen kanavien kautta Ukrainan tapahtumat saattavat tulla hyvin lähellekin meitä. Tästä voi ymmärrettävästi muodostua monenlaisia tuntemuksia, kuten huolta, pelkoa, ahdistusta, kiukkua tms. Usein lähelle omaa arkea tulevat asiat voivat herättää voimakkaampia tuntemuksia.

Näille tuntemuksille on hyvä antaa tarvittaessa tilaa ja aikaa niin koulussa kuin kotonakin. Käytännössä keskusteluissa on tärkeää, että esiin tuleviin kysymyksiin saa totuudenmukaisia vastauksia. Väärinkäsitysten ja huhujen oikaiseminen on niin ikään tärkeää.

Tilanne Ukrainassa ja uutisointi siitä muuttuu nopeasti ja oikeita vastauksia voi olla vaikea selvittää. Tässä kohdassa on varmasti hyvä turvautua yleisesti luotettavaksi todettuihin tiedonsaannin kanaviin. Oma uutisoinnin seuranta on hyvä suhteuttaa sen mukaan, miten sen kokee tukevan ennen kaikkea omaa turvallisen arjen ylläpitämistä. Lisäksi kodeissa, joissa on pieniä lapsia on hyvä huomioida, että uutisoinnin seuraaminen ajoittuu niin, että lasten näkemä ja kuulema on tasapainossa heidän ikä- ja kehitystasonsa kanssa. Kouluikäiset toki seuraavat uutisia ja jakavat sitä sosiaalisessa mediassa itsenäisesti. Lapsen ja nuoren median käyttöä on hyvä tarvittaessa rajata. 

Tavoitteena on siis suojata lapsia ja nuoria liian järkyttäviltä uutiskuvilta ja aiheen jatkuvalta uutisoinnilta.

Ukrainan kriisin työstämisessä on avainasemassa tuttu ja turvallinen ympäristö. Se tukee asiaan liittyvien mielikuvien, ajatuksien ja tunteiden käsittelyä. Keskustelut eivät asiaan liittyen tarvitse olla pitkiä, voihan asiaan aina palata, jos sille koetaan tarvetta. Keskusteluissa olisi hyvä nousta esille, että mitä kanavia pitkin nuori saa tietoa Ukrainan kriisistä ja mitä kaikkea se heissä herättää tunnetasolla. Nuorten turvallisuudentunnetta tukee se, että he saavat iän-, asian- ja totuudenmukaisia vastauksia kysymyksiinsä. 

Aikuinen toimii mallina vaikeisiin asioihin suhtautumisessa niin kotona kuin koulussakin! Lapset ja nuoret aistivat herkästi aikuisen erilaisia tunnetiloja. Oma esimerkki ja läsnäolo onkin tärkein välinen nuoren rauhoittamiseen. Aikuisen rauhallinen käytös tuo turvallisuuden tunnetta nuorelle. Jotta aikuinen voi toimia nuoren tukena, on hänen hyvä huolehtia omasta rauhallisuudestaan, jaksamisestaan ja rajoistaan. 

Liviassa nuorta voidaan tukea opiskelijahuollon palveluin. Oman opiston terveydenhoitajaan, koulupsykologiin, kuraattoriin tai oppilaitospappiin kannattaa olla yhteydessä, mikäli aikuisella herää huoli nuoren tilanteesta.  

Opiskelijahuollon yhteystiedot löytyvät opistoittain opiskelijan oppaasta (www.livia.fi > opiskelijalle > opiskelijan opas), Wilmasta sekä mm. Livian kotisivujen yhteystietojen kautta).

Lähestymme myös kaikkia opiskelijoitamme erillisellä viestillä, jossa muistuttelemme heitä mm. turvallisen arjen ylläpitämisestä ja opiskelijahuollon palveluistamme sekä muista tarjolla olevista tuen kanavista.

Teille huoltajille ja henkilöstölle olemme liittäneet alle hyödyllisiä vinkkejä omaavia linkkejä.

Yleisesti turvallisuuden tunnetta tukee normaaleista ja turvallisista arkirutiineista kiinni pitäminen. 

 

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2022/ohjeita-varhaiskasvatukselle-kouluille-ja-oppilaitoksille-ukrainan-kriisin-kasittelyyn

 

Ohjeita varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa | Opetushallitus

Ukrainan kriisin kaltaiset tapahtumat järkyttävät meitä kaikkia. Asian uutisointi mediassa hämmentää ja pelottaa erityisesti lapsia ja nuoria. Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi erityisen tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Lapsia ja nuoria tulee myös suojella sotauutisten tulvalta - asioilta, jotka tapahtuvat ...

www.oph.fi

 

https://www.nuori.fi/2022/02/25/ukraina-sota-lapset-nuoret/

 

Näin voit käsitellä Ukrainan sotaa lasten ja nuorten kanssa | Lasten ja nuorten säätiö

Jos yllä oleva Instagram-julkaisu ei näy, voit katsoa sen Instagramissa tästä.. Unicef: Sota ja kriisit pelottavat lasta – näin voit auttaa Väestöliitto: Kuinka tukea lasta? – Hyökkäys Ukrainaan voi ahdistaa ja pelottaa niin lasta kuin vanhempaakin Vertaistuki-chatteja nuorille. HelsinkiMission @mielenmaisema-kanava Jodelissa. Mieli ry:n Sekasin Discord-palvelin, johon on ...

www.nuori.fi

https://mieli.fi/uutiset/mita-voi-tehda-jos-puheet-sodasta-huolestuttavat/

 

Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat? - MIELI ry

Juuri, kun koronapandemia alkaa hellittää otettaan, Venäjän toimet Euroopassa herättävät huolen sodan uhasta. Energian hinta nousee, hallitusten koronatoimia vastaan osoitetaan mieltä, inflaatio ja korkotaso ovat nousussa ja ilmasto odottaa toimia.

mieli.fi

 

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/

 

Kriisipuhelin 09 2525 0111 - MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

mieli.fi

 

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/chattaa-tai-kirjoita/

 

Chattaa tai kirjoita - MIELI ry

Solmussa-chat päivystää maanantaista torstaihin klo 15-19. Chatissa voit keskustella mielessäsi olevasta huolesta tai hankalasta elämäntilanteesta. Sinulle vastaa koulutettu vapaaehtoinen tai sosiaali…

mieli.fi

 

Ystävällisin yhteistyöterveisin:

 

-Livian opiskelijahuollon väki-