VINKKEJÄ OPISKELIJOILLE UKRAINAN KRIISIIN LIITTYEN

Vinkkejä opiskelijoille Ukrainan kriisiin liittyen.

Hei kaikki Livialaiset!

Kuten kaikki olemme varmasti jollain tasolla huomanneet niin Euroopassa on nyt lyhyellä aikajänteellä tapahtunut paljon. Ukrainan kriisi koskettaa meitä kaikkia varmasti jollain tavalla. Asiaan liittyvä uutisointi tuntuu olevan nyt runsasta ja laaja-alaista. Mm. median ja somen kanavien kautta Ukrainan tapahtumat saattavat tulla hyvin lähellekin meitä. Tästä voi ymmärrettävästi muodostua monenlaisia tuntemuksia, kuten huolta, pelkoa, ahdistusta, kiukkua tms. Usein lähelle omaa arkea tulevat asiat voivat herättää voimakkaampia tuntemuksia.

Näille tuntemuksille on hyvä antaa tarvittaessa tilaa ja aikaa niin koulussa kuin kotonakin. Keskusteluissa on tärkeää, että esiin tuleviin kysymyksiin saa totuudenmukaisia vastauksia. Väärinkäsitysten ja huhujen oikaiseminen on niin ikään tärkeää.

Tilanne Ukrainassa ja uutisointi siitä muuttuu nopeasti ja oikeita vastauksia voi olla vaikea selvittää. Tässä kohdassa on varmasti hyvä turvautua yleisesti luotettavaksi todettuihin tiedonsaannin kanaviin. Oma uutisoinnin seuranta on hyvä suhteuttaa sen mukaan, miten sen kokee tukevan ennen kaikkea omaa turvallisen arjen ylläpitämistä. Mikäli huomaat että uutisoinnin aktiivinen seuranta ei tee sinulle hyvää (esim. arkiset asiat ja mielenkiinnonkohteet alkavat menettää merkitystään), kannattaa sinun harkita uutisoinnin seuraamisen vähentämistä! Lisäksi kodeissa, joissa on pieniä lapsia on hyvä huomioida, että uutisoinnin seuraaminen ajoittuu niin että lasten näkemä ja kuulema on tasapainossa heidän ikä- ja kehitystasonsa kanssa.

Tavoitteena on siis suojata lapsia ja nuoria liian järkyttäviltä uutiskuvilta ja aiheen jatkuvalta uutisoinnilta.

Ukrainan kriisin työstämisessä on avainasemassa tuttu ja turvallinen ympäristö. Se tukee asiaan liittyvien mielikuvien, ajatuksien ja tunteiden käsittelyä. Keskustelut eivät asiaan liittyen tarvitse olla pitkiä, voihan asiaan aina palata, jos sille koetaan tarvetta. Osana keskustelua on hyvä miettiä, mistä kaikista kanavista tieto on peräisin, kuinka luotettavaa se on ja mitä se minussa herättää. Mieti kenen kanssa SINUN on hyvä ja turvallinen keskustella kysymyksiä herättävistä!

Osaltamme haluamme muistuttaa sinua Livian opiskelijahuollon olemassaolosta! Oman opiston terveydenhoitajaan, koulupsykologiin, kuraattoriin tai oppilaitospappiin kannattaa olla yhteydessä, mikäli koet tarvetta.  

Opiskelijahuollon yhteystiedot löytyvät opistoittain opiskelijan oppaasta (www.livia.fi > opiskelijalle > opiskelijan opas), Wilmasta sekä mm. Livian kotisivujen yhteystietojen kautta).

Lähestymme myös alaikäisten opiskelijoittemme huoltajia erillisellä viestillä, jossa muistuttelemme heitä mm. turvallisen arjen ylläpitämisestä ja opiskelijahuollon palveluistamme sekä muista tarjolla olevista tuen kanavista.

Alle olemme liittäneet muutaman linkin, joista löytyy asiaan liittyen hyviä vinkkejä sekä muutaman yhteystiedon, josta saat myös tukea halutessasi. 

Yleisesti turvallisuuden tunnetta tukee normaaleista ja turvallisista arkirutiineista kiinni pitäminen. 

 

https://mieli.fi/uutiset/mita-voi-tehda-jos-puheet-sodasta-huolestuttavat/

 

Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat? - MIELI ry

Juuri, kun koronapandemia alkaa hellittää otettaan, Venäjän toimet Euroopassa herättävät huolen sodan uhasta. Energian hinta nousee, hallitusten koronatoimia vastaan osoitetaan mieltä, inflaatio ja korkotaso ovat nousussa ja ilmasto odottaa toimia.

mieli.fi

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/

 

Kriisipuhelin 09 2525 0111 - MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

mieli.fi

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/chattaa-tai-kirjoita/

 

Chattaa tai kirjoita - MIELI ry

Solmussa-chat päivystää maanantaista torstaihin klo 15-19. Chatissa voit keskustella mielessäsi olevasta huolesta tai hankalasta elämäntilanteesta. Sinulle vastaa koulutettu vapaaehtoinen tai sosiaali…

mieli.fi

 

Ystävällisin yhteistyöterveisin:

 

-Livian opiskelijahuollon väki-